Kasza jaglana staje się coraz częstszym gościem naszej diety. Ma to prostą przyczynę. Coraz popularniejsze jest zdrowe odżywianie. Nie powinien cię dziwić fakt, że na polskich talerzach coraz częściej zaczęła gościć kasza jaglana. Pozytywnie wpływa na zdrowie i ma mnóstwo wartości odżywczych. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kaszę jaglaną.
Kasza jaglana – właściwości
Należy pamiętać, że kasza jaglana powstaje z prosa, czyli zboża uprawianego od wieków w krajach afrykańskich i azjatyckich. Do Polski przybyła wraz z migracjami. Jagły powstają na skutek usunięcia twardej łuski z ziaren prosa i dokładnym oczyszczeniu ich. Takie przygotowanie kaszy jaglanej pozwala na jej użycie. Płatki jaglane powstają z rozgniecionych jagieł, a po zmieleniu otrzymujesz mąkę jaglaną. Warto dodać, że proso nie zawiera glutenu, więc jest świetną alternatywą dla pszenicznych produktów. Trzeba wspomnieć, że miejsce uprawiania kaszy jaglanej ma duży wpływ na jej skład chemiczny. Dodatkowo proso bez problemu wyrośnie na suchej i jałowej glebie, ponieważ jest rośliną mało wymagającą.
W dzisiejszych czasach najwięcej kaszy jaglanej produkowanej jest w Chinach oraz w Indiach. W Polsce w województwie świętokrzyskim oraz lubuskim można znaleźć niewielkie uprawy. Nie wszyscy wiedzą, że kasza może wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny. Kasza jaglana jest polecana dla osób, które cierpią na niestrawność, ponieważ pomaga przywrócić w organizmie równowagę kwasowo-zasadową. Jagły nie obciążają żołądka i mają naprawdę pozytywny wpływ na przemianę materii. Dodatkowo ma właściwości wzmacniające odporność oraz właściwości przeciwwirusowe. Na chłodniejsze pory roku jest to idealny składnik dań.
Zalety kaszy jaglanej
Warto zwrócić szczególną uwagę na fakt, że kasza jaglana wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych, ponieważ ma właściwości osuszające. Pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację ma regularne spożywanie kaszy jaglanej. Właśnie dlatego powinna się obowiązkowo znaleźć w diecie starszych osób. Trzeba pamiętać, że kasza jaglana składa się głównie ze złożonych węglowodanów. Dlatego jest nie tylko bardzo sycąca, ale również zdrowa. Dodatkowo jest lekkostrawna, ponieważ ma stosunkowo mało błonnika. Jagły zawierają sporą dawkę żelaza, więc poleca się je osobom cierpiącym na niedobór żelaza. Pomagają dostarczyć także witaminy z grupy B, mangan, miedź, fosfor oraz cynk.
Regularne spożywanie kaszy jaglanej wpływa pozytywnie na wygląd i zdrowie włosów, ponieważ kasza posiada w składzie krzem. Jagły świetnie sprawdzą się też w diecie bezmięsnej ze względu na dużą zawartość białka. W kuchni polskiej zazwyczaj w daniach wytrawnych występują kasze. Warto wiedzieć, że do nadziewania gołąbków wykorzystywana jest kasza pęczak, a w połączeniu z cebulką często występuje kasza gryczana. Kasza jaglana może być przyrządzana zarówno na słodko, jak i na słono, ponieważ jej smak jest dosyć neutralny. Jednocześnie chłonie łatwo pozostałe aromaty w trakcie obróbki. Przed ugotowaniem kaszy powinieneś ją dokładnie przepłukać na sicie. Po dokładnym przeczytaniu tego artykułu powinieneś wiedzieć, dlaczego warto jeść kaszę jaglaną.